Quantcast
Channel: Formula Botanica – VIRVE FREDMAN | Ostolakossa-blogi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Viikunakaktusöljy pelastaa sekä kuivan että epäpuhtaan ihon

0
0

*Sis. mainoslinkin

Blogiani ja Instagramiani seuranneet varmasti tietävät, että olen valtava Huxley-fani. Jos minun pitäisikin nimetä yksi korealainen tuotemerkki, jonka tuotteiden uskollisena käyttäjänä pysyisin, olisi se epäilemättä nimenomaan Huxley.

Huxley ei ole vain oma suosikkimerkkini vaan myös monen muun rakastama brändi ja kuulemma esimerkiksi korealaiset lentoemännät vannovat sen nimeen lentokoneen tunnetusti Saharaakin kuivemmassa sisäilmassa työskennellessään, sillä Huxley-tuotteet auttavat pitämään ihon kosteutettuna. Itse hurahdin Huxley-tuotteisiin totaalisesti nimenomaan sen jälkeen kun saatoin huomata, kuinka hyvin ne pitivät ihoni kosteutettuna kuivissakin olosuhteissa.

Lue myös: Minimalistinen Huxley on korealaisten lentoemäntien suosikkimerkki

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Huxley-tuotteiden taika-aineena on viikunakaktuksen siemenöljy (Prickly Pear seed oil, Opuntia ficus indica). Tarinan mukaan brändin perustajan Byung Hoon Leen ystävä työskenteli Marokossa ja toimi yksityisenä opettajana Marokon kuninkaanlinnassa, jossa hän oli nähnyt kuninkaallisen perheen naisten pesevän kasvonsa mystisellä keltaisella nesteellä, joka paljastui sittemmin viikunakaktuksen siemenistä saatavaksi öljyksi.

Byung lähti Marokkoon tutustumaan kasviin ja öljyn valmistukseen ja hänelle selvisi, kuinka berberi-heimojen naiset käyttävät öljyä suojaamassa ihoaan Saharan autiomaan kuivilta olosuhteilta sekä kuinka kaktuksen lehtiä käytetään rauhoittamassa kasvojen ihoa. Paitsi että viikunakaktuksen hedelmien siemenistä saatavaa öljyä käytetään ihonhoidossa, ovat myös itse viikunakaktuksen hedelmät todellista herkkua.

Byung Hoon Leelle selvisi myös, että viikunakaktuksen siemenöljy sisältää 400 kertaa enemmän anti-age-vaikutteista E-vitamiinia kuin oliiviöljy ja 150 kertaa enemmän E-vitamiinia kuin arganöljy. Juuri korkea E-vitamiinipitoisuus tekeekin Huxley-tuotteista erinomaisia kaikkiin kuiviin olosuhteisiin aina Saharasta Suomen talveen, sillä E-vitamiini auttaa kosteuttamaan ihoa ja vähentämään ihoärsytystä. Viikunakaktuksen siemenöljy auttaa myös tehostamaan ihon parantumista, eli se sopii täydellisesti niin kuivuuden aiheuttaman hilseilyn kuin epäpuhtauksienkin jättämien jälkien koristamalle iholle.

Viikunakaktusöljystä tekee erityistä sen kemiallinen koostumus, sillä se sisältää erityisen korkean pitoisuuden (n. 62%) linolihappoa, jota akneiholta on usein nimenomaan todettu puuttuvan ja juuri sen puute voi kuulemma saada ihon erittämään erityisen paljon talia ja sen myötä saada aikaan epäpuhtauksia. Tämän vuoksi juurikin runsaasti linolihappoa sisältävät öljyt ovat kuulemma epäpuhtaan ihon hoidossa erityisen hyviä.

Linolihappo auttaa lisäksi myös ehkäisemään tulehduksia sekä pitämään ihon kosteutettuna, joten sitä runsaasti sisältävä  viikunakaktuksen siemenöljy on siis mieletön aine niin epäpuhtaalle kuin kuivalle ja ikääntyvällekin iholle.

(Juuri tämän vuoksi minusta on ihanaa aina suositella Huxley-tuotteita, sillä ne toimivat lähestulkoon kaikilla ihotyypistä riippumatta.)

Lue myös: Janoisen ihon pelastaja – Huxleyn yönaamio

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Huxleyn tuotteet herättivät kiinnostukseni nimenomaan viikunakaktuksen siemenöljyyn ja taannoisella Pariisin matkallani inspiroiduin ainesosasta vielä lisää bongattuani puhdasta (ja arvokasta!) viikunakaktuksen siemenöljyä myynnistä.

Kuten olen kertonut, opiskelen luonnonkosmetiikan tuotekehitystä Formula Botanican kursseilla ja minulla on jo muutamia kuukausia ollut pohdinnassa peruskurssini lopputyö, joka on oman kosteusvoiteen formulointi. Pääni on kuitenki lyönyt tyhjää projektin kanssa enkä ole saanut tartuttua siihen, sillä en vain ole keksinyt, mikä on se juttu, jonka ympärille haluan päättötyöni tuotteen rakentaa.

Verkossa kurssit opettava Formula Botanica ei opeta oppilaitaan muiden reseptejä seuraaviksi kotikokeiksi, vaan opintojen ideana on nimenomaan tehdä opiskelijoista uteliaita ja kokeilevia tuotekehittäjiä, jotka luovat omia tuotteita ja jopa omia tuotemerkkejä.

Jos siis haluaa vain valmistaa kotona omaan käyttöön tuorekosmetiikkaa, joka ei välttämättä vaadi säilöntäaineita, ei Formula Botanican kurssi ole tarpeen, sillä verkko on pullollaan erilaisia tuotereseptejä, joita seuraamalla voi luoda haluamiaan tuotteita. Jos kuitenkin on kiinnostunut ainesosista ja niiden valmistuksesta ja tavoitteena on luoda muutakin kuin muutamia päiviä säilyvää tuorekosmetiikkaa, on Formula Botanican kurssi kullanarvoinen startti.

Vaikka Formula Botanican opintojen keskiössä on tietysti tuotteiden valmistuksen tekninen puoli, on vielä sitäkin suuremmassa roolissa ainesosien tutkiminen ja kaikki siihen liittyvä selvitystyö. Ideana ei tosiaan ole vain seurata jonkun muun keksimiä reseptejä vaan miettiä, mitä aineita itse haluaisi tuotteeseensa laittaa ja ennen kaikkea miksi.

Minulle kannustus tähän on juuri se opintojen paras juttu, sillä en varsinaisesti ole kiinnostunut tuotteiden formuloinnin teknisestä toteutuksesta, vaan kaikesta siitä ainesosiin liittyvästä tiedosta, jota opintojen inspiroimana kerään.

Lue myös: Maailman paras puhdistusgeeli löytyy Huxleylta

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Homman nimi on kuitenkin se, että nämä kaksi juttua kulkevat todella tiiviisti käsi kädessä. Vaikka olisi kuinka teknisesti taitava emulsioiden luoja ja tuotteiden valmistaja, ei lopputulos ole hyvä, jos ei tunne kunnolla ainesosiaan.

Vastaavasti pelkkä ainesosien tunteminenkaan ei riitä, sillä joku ainesosa voi kuulostaa paperilla kaiken tutkimustiedon pohjalta aivan mielettömältä superainesosalta vaikutustensa puolesta, mutta olla käytännössä esimerkiksi värinsä, hajunsa tai tuntunsa vuoksi hyvinkin haastavaa formuloida sellaiseksi, että tuotetta olisi mukavaa käyttää.

Tärkeää on siis ymmärtää paitsi ainesosia, mutta myös osata tehdä niistä tuotteita. Esimerkiksi hyaluronihappo tai glyseriini ovat hyviä, ihoa kosteuttavia ainesosia, mutta niihin paremmin tutustuessaan ymmärtää, ettei tuote itseasiassa välttämättä olekaan sitä parempi, mitä korkeammalla ainesosalistassa nuo ainesosat ovat ja että liian suuret pitoisuudet voivat itseasiassa jopa tehdä tuotteesta huonon.

Huxleyn ja Pariisin reissuni inspiroimana päädyin siis tajuamaan, että haluan tehdä lopputyöni nimenomaan viikunakaktuksen siemenöljyn ympärille. En ole vielä päättänyt tarkempia yksityiskohtia, mutta päätin aloittaa homman syventymällä nimenomaan viikunakaktuksen siemenöljyyn – mikä oli hyvä ratkaisu, sillä puhtaan öljyn kokeilu ja käyttö yllätti minut suuresti.

Lue myös: Aloin opiskella luonnonkosmetiikan tuotekehittäjäksi

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa
Kuvassa oikealla viikunakaktusöljy, jonka hinta on moninkertainen muihin öljyihin verrattuna.

Pariisin matkallani huomasin, kuinka paljon ranskalaiset rakastavat ihonhoidossaan puhtaita öljyjä ja kuinka laaja tarjonta niitä on apteekeissa sekä ihan marketeissakin. Eteeristen öljyjen lisäksi tarjolla on useita ”perusöljyjä”, joita voi lykkiä iholle huoletta (toisin kuin eteerisiä öljyjä, joiden kanssa täytyy aina tarkasti tietää, mitä on tekemässä).

Useimmat öljyt olivat varsin edullisia, mutta yllätyksekseni perusöljyjen rinnalta löytyi monesti myös viikunakaktuksen siemenöljyä, joka ei todellakaan ollut yhtä edullista kuin muut öljyt, vaan sen hinta oli usein moninkertainen arganöljyynkin nähden.

Ostin itse kuudella eurolla 5 ml pullon ekologisesti viljeltyä viikunakaktuksen siemenöljyä minun ja pariisilaisten lemppariluonnonkosmetiikkakaupasta eli Aroma-Zonesta, joka oli minulle jo entuudestaan tuttu, sillä olin tilannut sieltä lähes kaikki Formula Botanican formulointiopintojeni raaka-aineet.

Sieluani kirpaisi hieman maksaa pienestä, vain viiden millin pullosta kuutta euroa, sillä esimerkiksi reilulla seitsemällä eurolla olisi saanut 250 ml luomuviljeltyä macadamiaöljyä tai kympillä 100 milliä luomuviljeltyä arganöljyä. 30 ml pullolla oli hintaa 29 euroa, joten ajattelin, että tutustun ainesosaan ensin tämän pienen pullon kautta.

Juuri viikunakaktusöljyn korkean hinnan vuoksi sitä näkeekin kosmetiikassa vielä toistaiseksi ainakin melko vähäisesti siitä huolimatta, että se on todellinen taika-aine. Yhden öljylitran tuottamiseen tarvitaan 1000 kiloa viikunakaktushedelmiä ja sen keräämisestä vastaavien naisten täytyykin päivittäin kerätä hedelmiä 30-50 kopallista. Öljyn kysyntä takaa kuitenkin karun aavikkoalueen berberi-naisille tienestejä, minkä ansiosta naiset eivät ole riippuvaisia miehistä, vaan voivat olla itse tuloja saavia yrittäjiä. Huxley-tuotteissakin käytetään nimenomaan eettisesti tuotettua viikunakaktusöljyä ja ostin itse sitä samaa.

Lue myös: Huxley Grab Water Essence -seerumi tehokosteuttaa ihoa

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Ensimmäinen asia, josta yllätyin, oli öljyn väri. Huxleyn tuotekoostumukset ovat puhtaan värisiä ja usein valkoisia, levollisen olon tuovia. Puhdas öljy itsessään oli kuitenkin likaisen keltaista.

Toinen asia, joka yllätti minua vieläkin enemmän oli puhtaan viikunakaktuksen öljyn tuoksu. Kuten olen kertonut, rakastan Huxley-tuotteiden tuoksua ja olin mielessäni assosioinut sen jotenkin viikunakaktukseen. Assosiaationi oli kuitenkin täysin väärä, sillä tosiasiassa Huxley-tuotteiden ylellisen tuoksun on kehittänyt Huxleylle sveitsiläinen perheyritys LUZI, joka on nimenomaan erikoistunut uniikkien tuoksujen luomiseen.

Huxley-tuotteiden tuoksu syntyy vesimäisten tuoksunuottien, kukkaisenvehreiden alkuvivahteiden ja tuoreiden keväisten lehtien yhdistelmästä, joka sekoittuu raikkaan merituulen häivähdykseen. Tuoksun sydämessä ovat pehmeät valkoiset kukat (jasmiini, valkoiset ruusut, liljat ja gardenia) ja tuoksun pehmeän, aavistuksen puuterisen pohjan muodostaa hento myski, jonka voi aistia iholta vielä melko pitkään tuotteiden käytön jälkeenkin.

Lue myös: Janoisen ihon sankari – Huxley Secret of Sahara Toner

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Minun nenääni tuo tuoksu on ihanan ylellinen ja rentouttava, eli nimenomaan osa kaunista ja rauhallista Huxley-kokemusta. Puhdasta viikunakaktuksen öljyä haistettuani ymmärrän kuitenkin täysin, miksi tuotteille on luotu oma tuoksu, sillä viikunakaktuksen ominaistuoksusta itsessään ei todellakaan tule sitä samaa fiilistä, kuin Huxleyn signatuurituoksusta tulee.

Viikunakaktus ei haise pahalle, mutta en kyllä sanoisi sen tuoksuvan hyvältäkään. Tuoksua on vaikeaa kuvailla, mutta sanoisin sen olevan ehkä jotain kuivattujen karpaloiden ja aprikoosien välimaastosta vähän ikävällä sivuvivahteella.

Vaikka moni vältteleekin hajusteita on kiistaton fakta, että jos Huxley-tuotteiden tuoksun vaihtaisi tähän tuoksuun, olisi niiden fiilis täysin erilainen. Siitä huolimatta, että öljy itsessään oli siis aivan huikea ainesosa, ei siitä noin vain luotaisi hyvää tuotetta – varsinkaan kun piti ottaa huomioon, että ainesosaa oli oltava riittävästi, jotta se vaikuttaisi iholla, mutta silti niin, ettei se tekisi tuotteen valmistuskustannuksista kohtuuttomia.

Nyt olen siis yrittänyt syventyä parhaani mukaan viikunakaktuksen siemenöljyyn (ja sen myötä rakastunut Huxley-tuotteisiin yhä syvällisemmin!) ja yrittänyt pohtia, millaisen lopputyön tulen peruskurssillani tekemään. Nähtäväksi jää vielä, millaisiin muihin ainesosiin sen yhdistän ja millainen voide kotilabrassani lopulta syntyy – ja kuinka monta pieleen mennyttä yritystä sitä edeltää…

Kiitos korealaisen kosmetiikan lempparimerkkini Huxleyn, on minulla kuitenkin nyt sentään hyvä idea, jonka pohjalta lähden omaa hommaani rakentamaan!

*Huxley-tuotteita myy Suomessa mm. Eleven.fi.

Huxley Viikunakaktuksen öljy Kokemuksia Virve Fredman Ostolakossa

Onko joku muu hurmaantunut Huxleysta tai muista viikunakaktuksen öljyä hyödyntävistä tuotteista?

 

 

 

The post Viikunakaktusöljy pelastaa sekä kuivan että epäpuhtaan ihon appeared first on VIRVE FREDMAN | Ostolakossa-blogi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles





Latest Images